Back to Online security nieuws

Wat is VPN beveiliging?

Geplaatst in Online security nieuws op

veilig vpn mobiel

VPN staat voor ‘Virtual Private Netwerk’. Deze software zorgt er voor dat de internetverbinding via je laptop, pc, mobiel of tablet versleuteld is. Dit betekent dat er eigenlijk een virtuele beschermingshoes om de internetverbinding zit zodat deze niet opengebroken kan worden, met alle gevolgen van dien. Dat is wel zo prettig want tegenwoordig gaat er steeds meer waardevolle informatie over een internetverbinding.

Door het gebruiken van een VPN software op je apparaat kunnen hackers geen toegang krijgen tot je internetverbinding.

Bedrijven maken hier al jaren gebruik van om hun bedrijfsgegevens te beschermen. Medewerkers buiten het kantoor krijgen alleen toegang tot het bedrijfsnetwerk als er gebruik wordt gemaakt van de VPN software van de werkgever.  

VPN voor privé gebruik

Consumenten maken steeds meer gebruik van VPN software. Dit komt omdat er steeds meer waardevolle en persoonlijke gegevens via het internet worden gedeeld. Denk aan het versturen van persoonlijke berichten, online bankieren, betalingen in apps, het handelen met cryptocurrency, het delen van persoonlijke foto’s en het invoeren van je wachtwoorden op het internet of in een app.

VPN voor openbare wifi-netwerken

Thuis of op het kantoor maak je verbinding met je vertrouwde netwerk. Het gebruiken van VPN software kan nooit kwaad maar is minder noodzakelijk. VPN is vooral van toegevoegde waarde als je verbinding maakt met een onbekend of onbeveiligde wifi-netwerk. Als je verbinding maakt met een onbekend wifi-netwerk, bijvoorbeeld in een café, loop je het risico dat iemand tijdens het internetten kan meekijken wat je doet, en ook jou informatie stelen!

Verberg of bepaal je locatie met VPN

Veel mensen gebruiken VPN om hun locatie aan te passen. Dit kan handig zijn om bijvoorbeeld Nederlandse applicaties zoals uitzending gemist te blijven gebruiken wanneer je in het buitenland bent. Deze functionaliteit is tevens door veel netflix-gebruikers gebruikt om toegang te krijgen om films in Amerika te kijken. Netflix heeft hier inmiddels een stokje voor gestoken door de meest bekende VPN fabrikanten te blokkeren.

Verberg je IP-adres met VPN

Als je een website bezoekt wordt het IP-adres van je apparaat geadresseerd. Met VPN blijft je ip-adres verborgen. Dit kan handig zijn tijdens het shoppen of het kopen van een vliegticket. Is het je wel eens opgevallen dat het vliegticket steeds duurder wordt tijdens het zoeken van de juiste vlucht? Het zou wel eens kunnen zijn dat de aanbieder op basis van je IP-adres en surfgedrag kan zien op welke vliegtijden en locaties jij zoekt en daardoor de prijs wordt aangepast.
Zonder VPN zul je al snel merken dat je overal op het internet nét de reclame krijgt van iets wat je elders hebt gezocht. Heb je gegoogled naar horloges? Dan is de kans groot dat je interesse is getraceerd en vervolgens aanbiedingen van horloges voorbij ziet komen op andere websites of social media. Als je dit niet wilt kun je de VPN software beter altijd aan laten staan.

Wat is de beste VPN oplossing?

Met VPN maak je eerst verbinding met een veilige server van de fabrikant en vervolgens met het internet. Maar vertrouw niet zomaar elke VPN aanbieder. Neem de voorwaarden van de aanbieder goed door en geef de software niet meer toestemming dan nodig is. Vraagt de software om toegang tot je contacten of andere persoonlijke informatie? Kies dan een andere VPN provider.
Kies voor een bekende naam en kijk vooral bij gratis aanbieders naar de voorwaarden: de fabrikant moet namelijk toch ergens geld aan verdienen en je persoonlijke gegevens zijn geld waard!
Kijk ook naar het aantal apparaten dat je wilt beschermen zoals je mobiel, tablet, MacBook, laptop of PC. De meest betrouwbare en uitgebreide VPN aanbieders zijn NordVPN, Private Internet Access en F-Secure Freedome VPN.

Wil je niet te veel betalen voor een goede VPN oplossing? Kijk dan ook even naar onze actuele aanbieding.


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published