Back to Online security nieuws

Hoe bescherm ik mijn privacy online?

Geplaatst in Online security nieuws op

 online privacy dochter

Dit jaar is het onderwerp ‘online privacy’ regelmatig in het nieuws geweest omdat alle organisaties sinds mei 2018 moeten voldoen aan de privacywet ‘Algemene Verordening Gegevensbescherming’ (AVG). Er zijn een aantal schrijnende voorbeelden in het nieuws geweest waarbij persoonsgegevens bewust of onbewust in verkeerde handen terecht zijn gekomen waardoor deze wet tot stand gekomen is. Hierdoor zijn mensen bewuster geworden van wat het delen van hun persoonsgegevens online kan veroorzaken. De meeste mensen weten nu wel dat je niet meer zomaar je gegevens online kan delen, maar hoe kan je je gegevens nu zelf actief beschermen?

Waar staan je digitale privé gegevens? 

Eerst is het belangrijk om inzicht te krijgen in wat voor jou privé is, waar deze informatie staat en weten welke bedreigingen kunnen leiden tot een inbreuk van je digitale privacy. 

Als je bijvoorbeeld je foto’s en filmpjes graag privé wilt houden dan kun je jezelf een aantal vragen stellen zoals:  

  • Staat deze informatie alleen op je mobiel of ook op meerdere apparaten zoals een laptop, tablet of PC? Zijn deze apparaten allemaal goed beveiligd?

  • Maak je met deze apparaten wel eens verbinding met het openbare wifi? Maak je dan gewoon verbinding of zet je een veilige verbinding op met VPN?
  • Staan de foto’s ook bij een cloud provider zoals google afbeeldingen of dropbox? Heb je een backup? Is er een goede wachtwoordbeveiliging? 

  • Heb je je foto’s of video’s op social media staan zoals facebook, instagram of snapchat? Is dit voor iedereen zichtbaar of is je profiel alleen door vrienden te zien?

  • Heb je sterke (dus niet voor de hand liggende) wachtwoorden voor je apparaten, cloud diensten en social media? 

  • Heb je inzicht in welke apps op je apparaten toegang krijgen tot deze informatie? 


Voor de bescherming van je privacy hebben fabrikanten handige tools aan hun beveiligingspakketten toegevoegd. Deze pakketten kun je vinden in ons vergelijkingsoverzicht. Op de pagina over privacy vind je onze premium producten die zijn ontwikkeld om de privacy van jou of het hele gezin onder controle te houden!


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published