In deze tijd van snelle digitale vooruitgang staan we bloot aan cyberdreigingen die, in plaats van een virus op je computer, onze identiteit en privacy kunnen schenden. Cybercriminelen richten zich inmiddels op de gebruiker achter het systeem in plaats van het systeem zelf. Gebruikers worden misleid met slimme phishingmailtjes of valse berichten via WhatsApp. Veel gebruikers beseffen nog niet de risico's van het in huis halen van slimme apparaten zoals een digitale deurbel met camera, tv met internet, speelgoed met wifi en camera, keukenapparatuur met wifi, wasmachine met wifi, speakers met Alexa, Google speakers met wifi die je gesprekken kunnen meeluisteren en de benodigde apps op je telefoon die toestemming vragen voor toegang tot je foto’s en andere persoonlijke gegevens.
Als het nu al lastig is om je digitale beveiliging bij te houden, wat betekent dit dan voor de toekomst? En wat kun je nu doen om de risico’s te minimaliseren?
Belangrijke Beveiligingstrends en Tips voor een Veilig Digitaal Huishouden
In deze blog staan we stil bij belangrijke beveiligingstrends en krijg je tips hoe je veilig kunt genieten van je digitale huishouden.
Digitale inbrekers
Fysieke huisbeveiliging, zoals sloten en alarmsystemen, is tweede natuur voor ons. Maar met de opkomst van het 'Internet of Things' (IoT) moeten we ook onze digitale 'deuren en ramen' bewaken. Onze huizen zijn gevuld met apparaten die gemak bieden maar ook veiligheidsrisico's met zich meebrengen.
De Digitale Dreiging van IoT
Apparaten zoals slimme deurbellen, smart-tv's, wifi-speelgoed, en keukenapparaten zijn vaak verbonden met het internet en daarmee potentieel kwetsbaar voor hackers. Deze slimme gadgets verzamelen en delen data, en kunnen zelfs persoonlijke gesprekken opvangen.
Wat gebeurt er als een Hacker via IoT Toeslaat?
Een gehackte slimme deurbel kan bijvoorbeeld een inbreker laten weten wanneer je huis onbeheerd is. Gehackte speelgoed of tv's kunnen ongemerkt je privacy binnendringen. Een gehackte wasmachine of keukenapparaat kan leiden tot waterschade of andere huishoudelijke problemen. Slimme luidsprekers die gehackt zijn, kunnen veranderen in afluisterapparaten, en een gehackte elektrische auto kan zelfs fysieke risico's op de weg met zich meebrengen.
Veilig genieten van IoT
Er zijn eigenlijk drie zaken waar je op moet letten als je veilig gebruik wilt maken van IoT.
Updates & Toestemming
Bij het aanschaffen van een slimme deurbel wordt in de meeste gevallen automatisch de firmware geüpdatet. Ook de toekomstige updates, die meestal worden uitgebracht om een beveiligingslek te dichten, worden bijna altijd automatisch uitgevoerd. Maar soms wordt een camera of speaker niet automatisch geüpdatet. Kijk regelmatig of alle systemen nog zijn aangesloten en of de firmware versie up-to-date is. Tijdens het installatieproces vraagt de benodigde app ook om bepaalde rechten. Het is makkelijk om snel op 'next' te blijven klikken, alleen vaak geef je daarmee meer rechten dan nodig is. Hierdoor geef je de fabrikant toestemming om je gegevens te gebruiken voor marketing of worden je persoonsgegevens met andere organisaties uitgewisseld. Kortom: wees bewust waar je mee akkoord gaat.
Wachtwoorden
Een sterk en complex wachtwoord is je eerste verdedigingslinie tegen hackers. Een effectief wachtwoord is een combinatie van letters, cijfers en symbolen, en is essentieel voor elk beveiligd wifi-netwerk. Wachtwoordvernieuwing is een vaak over het hoofd gezien aspect van netwerkbeveiliging. Door periodiek je wachtwoord te veranderen, beperk je de kans op ongeautoriseerde toegang, zelfs als je wachtwoord ooit gecompromitteerd wordt. Vind je het lastig om je wachtwoorden te onthouden? Maak dan gebruik van een wachtwoordenmanager. Veel zijn gratis beschikbaar van Google of iOS. In onze beveiligingspakketten zit ook vaak een wachtwoordenmanager inbegrepen. Zoals de wachtwoordenmanager van F-Secure, Norton of Bitdefender. Voordelig beschikbaar via mijnvirusscanner.nl/actie. Is je wachtwoord betrokken bij een datalek? Dan zal de wachtwoordenmanager je hiervan op de hoogte brengen zodat je het wachtwoord kunt vernieuwen. Maakt de app ook gebruik van tweefactorauthenticatie? Activeer deze dan gelijk. Dit maakt het voor een hacker nog lastiger om in te breken.
Wifi
Een beveiligd wifi-netwerk is de “voordeur” van je digitale huis. Net als je fysieke beveiliging van je huis, heb je een slot op de deur die je soms vervangt. Gasten bellen aan en bewoners hebben een sleutel. Zo simpel is het ook met je wifi-router.
Creëer een Onkraakbaar Wifi-Wachtwoord
Een sterk en complex wachtwoord is je eerste verdedigingslinie tegen hackers. Een effectief wachtwoord is een combinatie van letters, cijfers en symbolen, en is essentieel voor elk beveiligd wifi-netwerk.
Instellen van een Gastnetwerk: Veiligheid en Gastvrijheid
Een gastnetwerk biedt een gescheiden toegang voor bezoekers, waardoor je hoofdnetwerk en persoonlijke apparaten beschermd blijven. Dit is een simpele stap die je netwerkbeveiliging aanzienlijk kan verhogen. Wijzig dit wachtwoord regelmatig.
Netwerksegmentatie: Slim Beveiligen
Netwerksegmentatie is een effectieve manier om je netwerk in veilige zones te verdelen. Dit verhindert dat hackers toegang krijgen tot al je apparaten bij een enkele inbraak. Je kunt dit implementeren door je router in te stellen met meerdere netwerken of VLANs, elk met hun eigen beveiligingsprotocollen.
Hoe Implementeer je Netwerksegmentatie?
Gebruik een router die VLANs ondersteunt om verschillende netwerken te creëren voor persoonlijke apparaten, IoT-apparaten, en gasten. Zo isoleer je je belangrijkste apparaten van minder beveiligde gadgets en minimaliseer je het risico dat hackers toegang krijgen tot gevoelige informatie.
Router Instellingen: Jouw Digitale Beveiligingshub
Je routerinstellingen aanpassen kan je netwerk versterken. Het uitschakelen van onveilige functies, het activeren van een firewall en het updaten naar de nieuwste firmware zijn voorbeelden van acties die je kunt ondernemen om je netwerkbeveiliging te optimaliseren.