WannaCry (soms ook WannaCrypt, WanaCrypt0r 2.0 of Wanna Decryptor genoemd) is een ransomware ontwikkeld voor het Microsoft Windows besturingssysteem.
Op vrijdagmiddag 12 mei 2017 heeft een uitbraak van dit ransomware plaatsgevonden en het besmette daarbij meer dan 230.000 computers in 150 landen.
Landen in eerste instantie geïnfecteerd met WannaCry Ransomware
Ben ik kwetsbaar voor WannaCry Ransomware?
WannaCry maakt gebruik van een kwetsbaarheid in Windows met de naam EternalBlue. Alle versies Windows XP tot en met Windows 8.1 zijn kwetsbaar voor WannaCryptor tenzij je de laatste patches van Microsoft installeert. Hetzelfde geldt voor Windows Server 2003 t/m 2012 R2. Om te controleren of je kwetsbaar bent voor WannaCry of andere vormen van malware die gebruik maken van dezelfde kwetsbaarheid heeft ESET een gratis EternalBlue scan ontwikkeld. Meer informatie over WannaCry en deze gratis scan is te vinden op de website van ESET.
Wat kan Ransomware op mijn systeem aanrichten?
ESET heeft speciaal voor organisaties de Ransomware Impact Analyzer ontwikkeld om inzicht te krijgen in wat de impact zou kunnen zijn van een ransomware uitbraak. Met deze informatie kunnen er vervolgens preventieve maatregelen worden genomen. Ook consumenten kunnen met deze tool een gratis ransomware check uitvoeren. Met de resultaten van deze gratis check krijgt je te zien wat de gevolgen kunnen zijn van een ransomware besmetting. Een van de gevolgen kan bijvoorbeeld zijn dat de Ransomware vanaf je PC vervolgens ook je backup kan besmetten/versleutelen. De Ransomware Impact Analyzer is beschikbaar op de website van ESET.
Hier vind je een voorbeeld van een standaard scan van de Ransomware Impact Analyzer:
Ben je benieuwd wat de makers van WannaCryptor hebben verdiend?
Het doel van de makers/verspreiders van Ransomware is het verdienen van geld. Ben je benieuwd hoeveel de makers van WannaCry hebben verdiend? Dat is te vinden op deze website