Mijn computer is besmet met Ransomware

Sinds 2014 zien wij een enorme explosie van een nieuw soort malware: Ransomware. Ransomware is een soort malware die je bestanden versleuteld en gijzelt. In ruil voor losgeld (ransom) worden je gegevens weer vrijgegeven. Althans, het betalen van losgeld geeft geen garantie dat je informatie veilig blijft. Je betaalt tenslotte geld aan een crimineel en die geven geen garanties af.

Ransomware, en nu?

Als je last heb van ransomware is het niet meer mogelijk om net als bij een gewone besmetting met de virusscanner het systeem op te schonen aangezien de computer volledig is overgenomen door de ransomware. Om het systeem toch op te schonen zal er een herstelprocedure moeten worden uitgevoerd met herstelsoftware. Er zijn verschillende antivirus fabrikanten die herstelsoftware aanbieden maar dit vereist al snel technische kennis. De meeste slachtoffers van ransomware hebben deze kennis niet en daarom adviseren wij om gebruik te maken van de software van HitmanPro: de HitmanPro.Kickstart. 

Voor een eenvoudig herstel heeft HitmanPro de Hitmanpro.Kickstart software uitgebracht met als doel om je gegijzelde computer weer te ontgrendelen. HitmanPro.Kickstart kan via een schone PC op een USB stick worden gedownload. Daarna kan de besmette computer vanaf deze USB stick worden opgestart door de USB Stick aan een vrije USB poort van de besmette PC te koppelen en deze computer op te starten in het bootmenu. Het bootmenu is het menu dat al actief is voordat windows wordt opgestart. Dit menu benader je door direct na het opstarten de toets F8, F11 of F12 in te drukken. Vanuit dit menu kun je de USB Stick opstarten en wordt je computer opgeschoond.

Een uitgebreide handleiding kun je vinden op pagina 6 van de handleiding van HitmanPro.

Uitleg Installatie HitmanPro.Kickstart op een USB Stick

Uitleg van het gebruiken van de HitmanPro.Kickstart USB Stick